Razvojni put Ranča Dobro prase

Sanja Lauš je dama koja se otisnula u preduzetničke vode i trenutno vodi preduzetničku radnju za organizaciju rekreativnih aktivnosti u prirodi čiji je fokus na popularizovanju seoskog turizama na Fruškoj gori (www.rancdobroprase.rs). Nešto što je prvo osnovala još 2015. godine bio je ranč, a nakon toga je usledila i preduzetnička radnja.

Ideja da od ranča osnuje preduzetničkui radnju proizašla je iz njenog volonterskog angažovanja u udruženju građana „Aktivna Fruška“, koje je osnovala u saradnji sa suprugom još 2010. godine. Udruženje je imalo fokus na promociji Fruške gore kao destinacije za bavljenje rekreacijom u prirodi i turističke destinacije za aktivan odmor. Nešto od čega su prvo krenuli jeste osnivanje konjičkog i pešačkog kluba, kao i rad na ekološkim projektima u lokalnoj sredini.

Postavljanje postojećeg biznisa na viši nivo

Kako je sve više turista dolazilo na jahanje i pešačenje u sklopu ranča Dobro prase, razvila se potreba za uslugom smeštaja i ishrane. Sanja je u međuvremenu pohađala  razne obuke vezane za razvoj turizma na Fruškoj gori i u sklopu jednog projekta bila je na studijskom putovanju u Hrvatskoj. U okviru toga je videla i čula kako se može uspešno baviti seoskim turizmom.

Po povratku sa studijskog putovanja, Sanja i njen suprug su krenuli da razmišljaju o ulasku u priču kao što je seoski turizam i ubrzo nakon toga registrovali su poljoprivredno gazdinstvo i kategorisali objekat za smeštaj. Sanja je inicijalnu potvrdu da je ideja ostvariva dobila učešćem na Startup vikendu u Novom Sadu, nakon koga je počela sa realizacijom njene ideje.

Prepreke u razvoju ideje

Sanjina najveća prepreka bila je da konačno donese odluku i pristupi realizaciji ideje, od faze maštanja o poslu pa sve do samog bavljenja poslom. Osluškujući potrebe klijenata znala je u kom pravcu treba da razvija ideju i to joj je predstavljao najlakši deo na celom razvojnom putu.

Edukacije vezane za razvoj socijalnih veština, Sanja smatra veoma korisnim za svakog ko želi da se upusti u vode preduzetništva. Sem toga, naša sagovornica nam je navela i da svaki početnik pre početka razvoja svoje ideje mora da pročita knjigu  „Mamin test“ od Roba Ficpatrika jer definitivno može da pomogne i usmeri u pravom smeru.

Kakve osobine mora da ima uspešan preduzetnik

Pokretanje sopstvenog biznisa u Srbiji joj je donelo samo dobre i lepe momente i svakako želi svojim primerom da motiviše osobe koje su skeptične po pitanju upuštanja u preduzetničku avanturu. Prepreke sa kojima se susretala u razvoju svoje ideje dodatno su je motivisale da se razvija u ličnom i poslovnom smislu. Sa ličnim razvojem Sanja nikad nije stala i radi na tome neprekidno.

Mišljenja je da osoba koja želi da bude uspešan preduzetnik mora da bude uporna kako bi istrajala u svojoj nameri za razvijanje određene ideje ili biznisa, da je snalažljiva jer samo tako može da se progura na tržištu koje je ogromno i sa puno prepreka, da bude kreativna jer bez toga ne može da se istakne u moru konkurenata, ali i prilagodljiva svim novim stvarima koje određeno tržište nameće svakom preduzetniku. Sanja nam je spomenula i to da ona konstantno prati inovacije i trendove koji su vezani za oblast u kojoj ona privređuje, a to je u ovom slučaju turizam.

Kroz razvoj sopstvenog biznisa, kao što je Ranč Dobro prase, Sanja je naučila da sledi svoj instinkt, ali i da se uvek usudi u nešto što je neuobičajeno za naše podneblje.

Savet budućim preduzetnicima

Kroz razvoj sopstvenog biznisa, kao što je Ranč Dobro prase, Sanja je naučila da sledi svoj instinkt, ali i da se uvek usudi u nešto što je neuobičajeno za naše podneblje.

Njen savet svim budućim preduzetnicima koji žele da svoju ideju ili biznis izvedu na pravi put, predlaže da slede svoje snove i neprekidno se usavršavaju, ali i da se umrežavaju sa drugim preduzetnicima.