Vujadin i Nemanja su dva mlada Zrenjaninca, koja iza sebe imaju otvorene 3 firme ali i jedan projekat na kojem trenutno rade i koji je svakako vredan pažnje! Oni su mladi, perspektivni i željni uspeha, do kojeg, po njihovim rečima, nije teško doći ukoliko si spreman da uložiš svoje vreme, volju i trud. Vujadin i Nemanja trenutno rade na razvoju Publita, odnosno na razvoju aplikacije koja automatizuje rad sa medijskim fajlovima. Proizvod odnosno Publito je nastao na osnovu feedback-a koji su njeni osnivači, Vujadin i Nemanja, dobijali u razgovoru sa medijskim kompanijama. Osmišljena platforma omogućuje da ko god ima potrebu za skladištenjem slika/videa, može doći na lak način do kompletne infrastrukture putem web sajta i API-ja.

Šta Publito zaista radi?

Publito daje kompletnu infrastrukturu (u vidu backand-a) koja može da služi kao multimedijalni sadržaj daljim korisnicima i pri tom može da podrži od 1000 do 1.000.000 korisnika bez dodatnog troška u upošljavanju inženjera ili podešavanja infrastruktura. Najvažniji benefit Publita jeste da on omogućava osobama koje nisu tehnički potkovane da same sačuvaju infrastrukturu bez ikakvog predznanja. Publito olakšava i skraćuje celokupan proces, smanjuje trošak kompanijama i omogućuje da se odmah (za sat vremena) dobije gotov proizvod i sa njim da se izađe na tržište.

Počeci Pablita

Kompanija Publito pokrenuta je u julu 2017.  godine. ICT hub je investirao u Pablito i sa tim novcem su do kraja 2017. godine napravili firmu i došli su do prvog MVP-a. Pored toga ova dva momka su aplicirala kod Inovacionog fonda za sredstva od kojeg su takođe dobili investiciju. Do svog proizvoda odnosno Publita su došli brže nego što su planirali, a ove godine ova platforma broji 2500 klijenata koji su pretežno locirani u Sjedinjenim Američkim Državama.

Početničke greške i na čemu su sve to radilo do nastanka Publita

Vujadin i Nemanja su još 1999. godine krenuli da rade na različitim projektima preko interneta. Njihov najveći problem i izazov je bio što su prebrzo prelazili sa jednog projekta na drugi, ali i to što su brzo odustajali. Kako i sami kažu, za svaki posao potrebna je pre svega temeljnost u sprovođenju ideja i istrajnost u iščekivanju rezultata. 2007. godina je bila usmerena na Flibi i ulaganje velikih novčanih sredstava u taj projekat. Nakon samo mesec dana ova dva momka su uvidela da je ovaj projekat doneo više troškova nego dobiti. Lekciju koju su naučili iz ovoga jeste da se treba fokusirati na proizvod i napraviti dobar MVP, ali i gledati da kompanija bude profitabilna ne oslanjajući se na investitore.

Kroz njihove poslovne poduhvate uvideli su da je otvorenost za saradnju preduslov za opstanak na tržištu, a ponekad čak i nešto što je neohodno da bi se pristupilo tržištu. Iako saradnja sa mnogim institucijama, u različitim sferama poslovanja, podrazumeva mnogo birokratije ona zna da omogući pravnu sigurnost u poslovanju.

Osobina koja je potrebna da bi se došlo do uspeha

Upornost je osobina koje je ova dva momka uvek gurala da idu napred. S obzirom da je Nemanja imao priliku da radi u kafiću i da vidi kako je to raditi za nekog drugog, uvideo je, kao i i njegov brat da oni nisu osobe koje mogu da imaju nekog iznad sebe. Kroz primere iz svog života su videli da ne vole da im se nameće neka vizija sa kojom se oni ne slažu, ali i da je najbitnije svoje vreme trošiti na svoj način.

Mišljenja su da ukoliko neka osoba želi da upravlja svojim vremenom, onda ona ne treba da radi za drugog već da se okrene sopstvenim idejama i razvoju sopstvenog biznisa. U toj situaciji, svaka osoba koja se okrene preduzetništvu moraće mnogo više da radi, da nema praznike, da nema bolovanja i što je najvažnije naglasiti, da nema radno vreme. Taj život zna da bude dosta stresan jer u samom početku taj posao zna da ne donosi mnogo novca, ali kad posao “stane na noge”, osoba koja se upustila u avanturu zvanu sopstveni biznis, može da ima odmor kada ona poželi, a plata može da bude i do nekoliko puta veća.

Trendovi i inovacije danas

Pitali smo Nemanju i koji su to trendovi i inovacije današnjeg vremena, i bez i malo razmišljanja smo dobili odgovor da su to: Virtualna stvarnost, Veštačka inteligencija (VR/AR). i Blockchain. Nemanja je mišljenja da ove inovativne stvari predstavljaju revolucionarna otkrića u oblasti tehnologije. Veliki tehnološki igrači upravo u ovoj oblasti vide potencijal za stvaranje proizvoda kojima će zauzeti zavidnu poziciju na tržištu.

Poruka za mlade startape

I za sam kraj, poruka za sve mlade preduzetnike jeste da probaju da izađu sa svojim idejama na tržište, jer ako se to ne uradi i ne proba, nikada se neće saznati da li bi to uspelo ili ne.