Da li ste znali da se potražnja i ponuda organskih poljoprivrednih dobara i hrane u Srbiji eksponencijalno povećava iz godine u godinu? Imajući to u vidu, da li Srbija ima potencijal da se u narednim godinama nađe rame uz rame sa evropskim proizvođačima ove hrane? Samo će vreme pokazati, a za sada slobodno možemo reći da smo na pravom putu.

Da Srbija ima uslove za uzgoj organske hrane i izuzetnu šansu da se “progura” na evropsko tržište shvatila je i apsolventkinja Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Jelena Popović. Jelena ne samo da je vredna studentkinja, već i mlada i ambiciozna preduzetnica, koja se već tri godine bavi proizvodnjom organskog voća i povrća.

Kakvo je bilo Jelenino putovanje kroz preduzetničke vode? Koji su bili njeni motivi da pokrene sopstveni biznis? Odgovore na ova ali i mnoga druga pitanja pročitajte u tekstu koji sledi.

Od inata nema BOLJEG zanata?

Kako počinje Jelenina priča?

Kada smo upitali Jelenu kako je započela svoj preduzetnički poduhvat, ona nam je odgovorila kratko i jasno: “Navela me je dedina smrt”. Naime, kako sama kaže, od tog momenta, njen svet se promenio i postala je dovoljno hrabra i odvažna da se upusti u avanturu kao što je započinjanje svog preduzetničkog poduhvata. Međutim, kako to često biva, nije naišla na podršku okoline. Baš u tom momentu inat je “proradio”, kombinujući se sa željom da se ostvari radeći ono što voli.

Ideja da će biti “sama svoj gazda” vodila ju je kroz teške, početne trenutke. No, trud se isplatio.

Pozitivna nula

Da je svaki početak težak, osetila je i Jelena na svojoj koži već u prvim mesecima rada. Kako sama kaže, trudila se da “bude na pozitivnoj nuli”, kada su u pitanju troškovi.

Najveći izazov je na samom početku bilo učiti o različitim kulturama i održavati površinu obradivog zemljišta, koja se, barem na prvi pogled, činila kao prevelik zalogaj za Jelenu.

U tom momentu, Jelena je znala da je samo kvalitetno planiranje i organizacija mogu spasiti, te je došla na ideju da prvo zasadi maline. Nakon malina na red je došao sistem za navodnjavanje, a onda i mreža za zasenu malina.

Prepoznavanje potrebe

Nakon što prodaja malina nije napravila značajan uspeh, Jelena je, baš kao prava preduzetnica, odlučila da uči na svojim greškama i razmisli o tome šta je ono što njen preduzetnički poduhvat može diferencirati na tržištu.

Uzimajući u obzir da u svojoj bašti nije koristila nikakva hemijska sredstva preko pet godina, Jelena je odlučila da to bude njen “adut” – da će pružiti svojoj ciljnoj grupi hranu koja je kvalitetna, zdrava i ukusna i ono najbitnije – organska. Od tog momenta, posao se proširio, i ubrzo su se u bašti, a onda i plasteniku našli i paradajz, paprika, krastavac, salata, spanać, luk i mnogobrojno povrće kao i lekovito, začinsko bilje. Jelenin asortiman dobio je i široku lepezu zdravih slatkiša, poput domaćih sirupa, pekmeza i likera od organski uzgajane maline.

Poverenje kupaca kao ključ uspeha

Iako ova mlada preduzetnica otvoreno priznaje da ne posluje na velikom tržištu, svesna je činjenice da se konkurencija ne može izbeći. Međutim, kako sama kaže, fokusiranje samo na konkurenciju nikada ne može dati izvrsne rezultate. Tako, umesto da u sebi tražite greške, predeći se sa drugima, posvetite se kupcima i stvaranju odnosa sa njima. Ovaj odnos bi trebalo da bude pun poverenja i razumevanja. Na malom tržištu, lojalnost je uvek na ceni. Jelena se zalaže i za to da svaki kupac ima pravo izbora, a na  preduzetnicima, je da prate trendove, pružajući kupcima ono šo oni žele.

Kombinacija upornosti i snalažljivosti

Imajući na umu da je Jelena tako mlada započela sopstveni biznis, upitali smo je kako je to biti mlada žena preduzetnica u Srbiji. U odgovoru na ovo pitanje je Jelenina skromnost došla do izražaja. Naime, ona je podelila sa nama da u početku nije ni mogla da veruje za šta je sve sposobna i koliko može postići. Nadalje, dodala je da zaista nije lako bez bilo kakvog iskustva započeti biznis i da je potrebno dosta upornosti i snalažljivosti da bi jedna kompanija ostala i opstala na tržištu.

Verujte u sebe, jer niko drugi neće

Za sam kraj, upitali smo Jelenu koji je recept za uspeh. Prema njenom iskustvu, a i rečima, saznali smo da verovanje u sopstveni napredak i svoje snove može da vam pruži dovoljno snage da se snađete i u naizgled nerešivim situacijama. Pored toga, Jelena je veliki zagovornik činjenice da napredak nikad neće doći sam od sebe. Kako sama kaže:

“Najlakše je uzeti i poseći sve maline ili ih jednostavno pustiti da urastu u travi. Treba sačuvati te iste sadnice za neke druge nadam se i bolje godine koje dolaze, i naći alternativu u tome kako na najpametniji način iskoristiti to zdravo voće.” 

Verujete u sebe i ulažite jer ćete samo tako biti na putu da stvorite nešto vredno divljenja i poštovanja!