U utorak, 4. decembra u prostoru Salona u Radničkoj sa početkom u 18h, održao se meetup u okviru projekta Inovaciono preduzetništvo na delu. Tema ovog meetupa je bila Šta sve čini avanturu zvanu startup?, a predavač kog su učesnici imali prilike da čuju bio je Igor Graić, koautor aplikacije Love Wall. Kako je nastala ideja iza ovog projekta, koji su izazovi sa kojima se Love Wall tim susreo i šta je ono što ih motiviše da idu dalje, pročitajte u tekstu koji sledi.

Šta je Love Wall?

Da digitalno doba donosi sa sobom inovacije na svim poljima čovekovog života, potvrdila je aplikacija Love Wall, namenjena zaljubljenim milenijalcima koji žele da naprave uspomene i to u okviru digitalne sfere. Dakle, ovo nije aplikacija za upoznavanje, poput Tindera, već je isključivo namenjena parovima.

Love Wall aplikacija je proglašena za jednu od top 30 najboljih ideja na Global Youth Forumu, koji je održan krajem novembra prošle godine, u Dubaiju, a uskoro bi trebalo da se nađe na Google Play Store-u i App Store-u. Aplikacija će biti potpuno besplatna.

Kako se koristi ova aplikacija?

Korišćenje Love Wall aplikacije je prilično jednostavno. Sve što je potrebno da korisnici urade jeste da ostave poruku na digitalnom zidu i svi ostali korisnici će moći da vide poruke na mapi sveta i pročitaju ih.

Ljubavna poruka može sadržati tekst i sliku ali ono što je najbitnije jeste da korisnici tag-uju, odnosno, označe osobu kojoj je ta poruka namenjena i na taj način je iznenade. Označeni korisnik će, nadalje, fizički moći doći do ljubavnih zidova širom sveta i uz pomoć AR (Augmented Reality) tehnologije videti poruke namenjene njemu, odnosno, njoj.

Kako je nastala ideja za stvaranje Love Wall projekta?

Love Wall aplikacija je dokaz da najuspešnije biznis ideje nastaju iz prepoznavanje stvarnog problema određenog segmenta tržišta. Prema onome što smo imali prilike da čujemo od Igora, ideja je potekla od Igorovog kolege sa fakulteta, koji je postao svestan činjenice da ljubavne poruke širom sveta “nestaju”. Kao primer, Igor je u toku predavanja istakao činjenicu da su katanci privezani za Most umetnosti u Parizu sklonjeni sa mosta jer su se njegove ograde urušile usled težine katanaca. Dodatno, naveo je i činjenicu da u modernom dobu u kom živimo pisanje pisama više nije aktuelno, ali zato jeste pisanje SMS poruka i dopisivanje putem različitih aplikacija.

U tom momentu, stvorena je ideja o mogućnosti korišćenja mobilnih telefona za stvaranje uspomena.

Izazovi i prepreke

Igor je izazove u pokretanju sopstvenog biznisa, prema svom iskustvu, podelio u dve grupe. Prva grupa se tiče tehničkog dela, a druga rada na promociji same ideje.

Sa tehničke strane, kako smo imali prilike da čujemo, Igor je rekao da tim konstantno teži perfekciji kada su u pitanju performanse i sam izgled aplikacije. Ovo, nadalje, rezultuje konstantnim radom na unapređenju dizajna aplikacije i poboljšanju samog koda.

Promocija samog projekta je bila izazov sam po sebi. Iako je Love Wall tim učestvovao na brojnim takmičenjima i osvajao srce milenijalaca širom sveta, postojala su i ona na kojima je tim čuo rečcu “Ne”. Međutim, baš kao pravi preduzetnici i ekipa iza Love Wall aplikacije je “Ne” doživela kao motivator koji ih je ohrabrio da i dalje nastave da rade i poboljšavaju aplikaciju.

Ko stoji iza ove aplikacije?

Glavni pokretač ideje je Igor Graić, student doktorskih studija na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i asistent na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i menadžment. Igor je, takođe, uključen u rad Instituta „Pojas i put“ koji je zamišljen kao regionalni centar za saradnju s Kinom u području obrazovanja, nauka i inovacija. Pored njega, tim čine i Maja Petričević, Igor Stajić i Srđan Stajić.

Biti preduzetnik znači uživati u onome što radite

Nakon što se panel završio, upitali smo Igora šta je ono što bi poručio budućim, mladim preduzetnicima i on nam je odgovorio:

“Kada činite sve što možete da biste ostvarili svoju ideju, ne osećate kao da zaista obavljate neki posao jer tada uživate u svemu što radite. Znate da činite sve što možete kada uživate u onome što radite ili radite na način koji za vas neće imati negativne posledice. Činite sve što možete zbog toga što tako želite, a ne zbog toga što to morate ili zbog toga što pokušavate da zadovoljite Sudiju, odnosno, kriterijume drugih ljudi.”

Kao što sto ste imali prilike da pročitate, ukoliko želite da vaša biznis ideja uspe, budite svoji i sve što radite, radite sa ljubavlju, jer ćete onda dati sve od sebe.

Igoru i Love Wall timu želimo puno sreće u daljem radu i verujemo da ćemo uskoro razmenjivati ljubavne poruke upravo putem Love Wall-a.